Откриват научен форум и изложба в музея
Откриват научен форум и изложба в музея / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

Международна научна кръгла маса по археология на тема „Неолитизацията по долината на река Струма и съседните региони” ще се проведе от днес до 10 юни в Регионален исторически музей – Благоевград. Откриването на форума е от 17:00 часа в конферентната зала на музея.

Организатори на научния форум са Регионален исторически музей – Благоевград и Национален център за научни изследвания и Институт по археология и етнология „Къща Рене Жинуве” – град Нантер, Франция.
Повод за провеждането на кръглата маса е приключването на проекта "Рила- 4"/2009 «Неолитизацията в долината на река Струма, Югозападна България» с ръководители М. Гребска-Кулова и Л. Саланова, в рамките на програма Ежид (Франция) - Рила (България), 2009-2010 на Министерство на външните работи от френска страна и Фонд «Научни изследвания» в Министерството на образоването, младежта и науката от българска страна.

В продължение на три дни участниците в кръглата маса ще представят резултатите от двугодишната реализация на проекта. 22 учени от България, Франция, Гърция, Македония и Испания са заявили участие в кръглата маса, което гарантира интересна дискусия и високо научно ниво на форума, съобщават от пресцентъра на културния институт.

В 18:00 часа в зала Временни изложби на Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде открита съпътстваща изложба „Ранeн неолит по долината на Средна Струма”. В изложбата се показват  422 от най-представителните материали, намерени по време на дългогодишните археологически проучвания на раннонеолитните селища -  Ковачево, Илинденци, Дренково, Брежани и Българчево. Акцентът в изложбата пада върху раннонеолитното селище Ковачево, проучвано от българо-френска археологическа експедиция. Тази година се навършват 25 години от началото на българо-френската експедиция.Но не само експедицията отбелязва рожден ден, а и един от ръководителите й - проф. Марион Лихардус-Иттен. В чест на 70- годишния юбилей на проф. Марион Лихардус-Иттен -  основател и главна движеща сила на българо-френската експедиция ще бъде представен юбилеен сборник на списанието Studia Praehistorica  и даден коктейл.