Откриват изложба Гладстон и българите
Откриват изложба Гладстон и българите / снимка: Дарик-Благоевград, Елина Христова

В Регионален исторически музей в Благоевград ще бъде открита гостуващата документална изложба на Държавна агенция „Архиви” - „Гладстон и българите”, съобщиха от пресцентъра на културната институция.  През декември 2010 г се навършват 201 години от рождението на големия британски политик, прочут оратор, публицист и писател Уилям Гладстон, свързан с борбите за освобождение на българския народ от петвековно османско владичество.

Изложбата "Уйлям Гладстон и българската национална кауза" е организирана преди година от Държавна агенция "Архиви" и Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" по повод 200-годишния юбилей от рождението на  един от титаните на британската политика. Големият политик, талантлив оратор, публицист и писател, У. Гладстон (1809-1898), през целия си професионален живот  защитава  безрезервно българската кауза. Няма друг британски или световен държавник, който толкова дълбоко и трайно да е свързан с борбата на българите за свобода и собствена държава.В историята на европейската политика от 19 –и век, той остава като един от най-големите английски и световни държавници и реформатори, пример за подражание на световни лидери като американския президент Уилсън и английският държавник Чърчил.За нас от значение е преди всичко активното участие на Гладстон в най-драматичните моменти от историята на българския народ. Той е съпричастен към Априлското въстание и неговото жестоко потушаване, към Освобождението и подписването на Берлинския договор, към разделянето на България и  Съединението й през 1885 г.

В експонираната изложба е показан знаменитият памфлет на У. Гладстон  "Българските ужаси и Източният въпрос", публикуван през 1876 г., като реакция срещу престъпленията на османските власти. Памфлетът, смятан за едно от най-ярките публицистични произведения на XIX  в.,  въздейства силно върху английското общество и води до протестни митинги и приемането на резолюции, като една голяма част от тези резолюции могат да се видят в самата изложба.
Експонирани са и страници от знаменитата реч на Гладстон, произнесена  на митинга в Блекхийт на 9 септември 1876 г., кулминация в т. нар. "българска агитация" срещу престъпленията на османските войски в България  и политиката на правителството на Дизраели.

Изложбата показва и част от кореспонденцията на Гладстон, свързана с организирането на конференция по Източния въпрос. Показани са и множество писма, между които - писмото на епископ  Йосип Щросмайер, голям  приятел на България, до Гладстон, за всеотдайността му към каузата на южните славяни, както и писмото на писателя Оскар  Уайлд до  Гладстон,  в което изтъква, че протестите на английския политик срещу зверствата в България, са го вдъхновили за сонета "За неотдавнашните кланета на християните в България".Благодарение на широкообхватната си дейност, свързана с българската кауза, Гладстон успява да привлече най-големите умове на Европа да се вдигнат в защита на българите и заслужено получава прозвището „освободител на България”, дадено му от белгиеца Емил дьо Лавеле.

Откриването на изложбата ще бъде на 18-и октомври от 16.00 часа.