Откриват Епископска базилика от V – VI век в Сандански
Откриват Епископска базилика от V – VI век в Сандански / netinfo
Епископска базилика, датираща от V – VI век, ще бъде официално открита на тържествена церемония в Сандански.

Кметът на общината Андон Тотев тържествено ще пререже лентата на историческия обект в присъствието на археолози, зам.-министъра на културата Надежда Захариева и гости от страната. Събитието е насрочено за 18:00 часа.

Предвижда се и откриване на изложба под надслов “Археологическото наследство на град Сандански”, съобщи говорителят на общината Снежана Димчева.

Епископската базилика в курортния град е открита от ръководителя на секцията по Антична археология към БАН проф. Александра Милчева, заедно с д-р Владимир Петков, директор на Археологическия музей в Сандански. Това са спасителни разкопки на раннохристиянска базилика от V-VI век в центъра на града, с много богата вътрешно-пластична украса и подова мозайка.

Базиликата е имала втори етаж с галерии, южната стена е запазена с прекрасни стенописи, имитиращи мрамори с растителни орнаменти. Запазената мозайка е в геометричен стил. За първи път в такъв обект се среща съчетание на растителни и геометрични орнаменти.

В разкритите части на сградата е намерено значително количество мраморен материал – колони, бази, капители, корнизи, кемпфери, фрагменти от мраморни пана и преградни плочи с човешки изображения и растителни елементи, показващи богата вътрешна декорация и мраморна украса на храма.