Отбелязваме 131 години от Освобождението на България
Отбелязваме 131 години от Освобождението на България / netinfo

Тържествен молебен ще бъде отслужен в 10:00 часа в храм "Въведение Богородично” по повод националния празник на страната – 3-и март.

Венци и цветя в знак на признателност ще бъдат поднесени пред паметния знак на руските освободители при стадиона от 11:00 часа.

Честването на Освобождението ще продължи в 11:30 часа с поклонение пред гроба на майор Орлински в двора на църквата "Въведение Богорододично”. 

Младежите от ПП ГЕРБ ще раздават български знаменца на всички жители и гости на града.

На 12-и февруари 1878 година руски боен отряд, предвождан от майор Иван Павлович Орлински, възвестява първия свободен ден. Но щастието е краткотрайно.

Същата година, по силата на Берлинския договор, градът е върнат отново на Турция. Минават още три десетилетия, за да дойде 03.10.1912 година. В първия ден на Балканската война българската армия победоносно навлиза в Горна Джумая.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.