дрон
дрон / Thinkstock/Getty Images
Безпилотно въздухоплавателно средство от типа дрон вече е част от системата на Община Благоевград за справяне с вандалските прояви, съобщиха от общинския пресцентър.

Летателното средство ще бъде управлявано от служители към Звено „Инспекторат“. Към момента се провеждат необходимите обучения за работа с дрона. 

Дронът ще бъде използван за въздушно патрулиране над зони с повишен криминогенен риск, идентифициране на незаконни сметища и други процеси с негативно влияние върху екологичната обстановка и околната среда. Летателното средство ще извършва и обективен контрол на динамиката на развитие на полски и горски пожари, наводнения, снежни натрупвания и други опасни природни явления. Ще прави мониторинг на потенциално опасни обекти, явления и процеси, застрашаващи живота и здравето на населението, имуществото, инфраструктурата и околната среда. 

Дронът ще фиксира и текущото състояние на свлачища, срутища, язовирни стени, предпазни диги, речни корита и други обекти от критичната инфраструктура и извършване на сравнителен анализ през произволно избран период, посочват от общинския пресцентър. 

Очаква се безпилотният летателен апарат да започне работа след около месец, когато приключат всички обучения за безопасното и правилно управление. 
БТА