Обявяват резултатите от малките матури утре
Обявяват резултатите от малките матури утре / снимка: Sofia Photo Agency

Резултатите от положените изпити по български език и литература и по математика в VІІ клас ще бъдат обявени в 15,00 часа във вторник. Всеки ученик може да направи проверка на своите оценки с ЕГН и входящ номер от служебната бележка на http://7klas.mon.bg. Линкът няма да е активен преди обявения час, уточниха за Дарик радио от просветното министерство.

Министерството на образованието няма да анулира сгрешената трета задача от изпита за външно оценяване на седмокласниците. В становището, поместено на официалния сайт на министерството, се посочва, че са получили редица писма от родители, изразяващи различни мнения -някои с настояване за анулиране на задачата от изпитния тест, други с искане за присъждане на 2 точки на всички ученици, трети в подкрепа на тезата, че изместването в графиката „всъщност няма отношение към правилността на решението".

От министерството подчертават, че анализа на резултатите на седмокласниците показва, че учениците не са се затруднили или заблудили относно задачата.

Според министерството 74.6% от учениците са избрали верния отговор.

От становището на образователното министерство става ясно, че изводите след анализа показват, че задачата не е създала затруднения на учениците и процентът ученици, дали верен отговор, е достатъчно висок, за да не се предприема анулиране на задачата или присъждане на точки на всички ученици.