Областният управител на Благоевград събра кметове в Сатовча
Областният управител на Благоевград събра кметове в Сатовча / netinfo

Проблемите по опазване на общестения ред и обстановката по пътищата в областта, проблемите в електрозахранването и трансграничното сътрудничество с Македония обсъдиха на среща в Сатовча областният управител на Благоевград Владимир Димитров и кметовете от 14-те общини. Комисар Константин Титянов лично от свое и от името на министър Михаил Миков благодари на представителите на местната власт за помощта  им и взаимодействието за предприетите мерки по подобряването и опазването на обществения ред на територията на област Благоевград.Вследствие на взаимодействието между органите на реда и местната власт през 2008 г. е постигнат спад на престъпността, близо с девет пункта е подобрена разкриваемостта на тежките престъпления, независимо, че област Благоевград е на 4-то място по тежка криминална престъпност. Началник сектор КАТ - Пътна полиция - Огнян Сапунджиев, акцентира върху тежката обстановка, свързана с безопасността на движението по най-натоварения главен път Е- 79, по който ежедневно преминават между 17 и 19 хиляди автомобила, в резултат на което тежките произшествия са се увеличили с 50%.


Сред големите  проблеми по безопасността на движението  в община Гоце Делчев зам.-кметът Валери Сарандев очерта безпризорното движение и масовото излизане на пътя на домашни животни – стада крави и телета, които са  сред основните причини за възникване на катастрофи.
Представителят на „ЧЕЗ България” за Благоевградска област г-н Първанов призна, че от заложените 70 милиона лева инвестиции във финансовата рамка на електроразпределителното дружество за Благоевградска област само 20 милиона са предвидени за разходи по присъединяване и подобряване на мрежата, което според него са крайно недостатъчни.

На срещата бе представено и проектопредложение за покани за представяне на проекти по програмата за трансграничното сътрудничество с Македония.