Музеят е привлякъл рекорден брой посетители през 2011 г.
Музеят е привлякъл рекорден брой посетители през 2011 г. / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Музеят е привлякъл рекорден брой посетители през 2011 г
48903
Музеят е привлякъл рекорден брой посетители през 2011 г
  • Музеят е привлякъл рекорден брой посетители през 2011 г

Над 15 000 са посетителите в Регионален исторически музей -Благоевград през изминалата 2011 г. Малко повече от половината са дошли, за да разгледат експозицията в музея.

Доволни сме от факта, че близо половината от посетителите са ученици, следва ги броят на възрастните българи, след това се нареждат студентите, най-малък е броят на възрастните чужденци, коментира говорителят на културния институт Силвия Домозетска.

Изводите, които си правим, разглеждайки скалата на посещенията през годината са, че учениците и студентите са основната ни публика през активния учебен период, през летния период сме посещавани предимно от групи чужденци и от възрастни посетители, което е нормално, тъй като през учебния период работим активно за привличане на младежката аудитория, а през летния се стремим да бъдем атрактивно туристическо място. И заслужено в края на годината Регионалният исторически музей и квартал Вароша влязоха в листата на Стоте национални туристически обекти, което надяваме се ще привлече още повече туристи. Очаквам в края на настоящата година да отчетем най-малко два пъти по-голям брой посетители, допълни Силвия Домозетска.

С какво музеят в Благоевград се вписа в духовния и културен живот на Благоевград и областта?

През изминалата година РИМ-Благоевград показа 18 изложби - от нашия фонд и гостуващи. Фотографът – журналист Румен Жерев откри годината като през януари експонира в музея фотографиите си от манастира Зограф в Света гора. Дирекцията на Национален парк Рила” избра музея за да представи фото изложба „Биоразнообразието” по повод 19 години от обявяването на НП Рила за защитена територия, „Монетите на Деултум” и Археологическата колекция на Нумизматичен музей - Русе бяха акцент в традиционната Нощ на музеите и привличаха публика през лятото.

Изложбите с материали от фонда на РИМ-Благоевград също бяха доста интересни и атрактивни – показахме рисунки на Владимир Димитров-Майстора, дърворезби на Христо Бараковски, картини на Златю Бояджиев, живописни платна на Кеазим Иисинов, отбелязахме с изложби 135 години от Априлската епопея, 155 години от рождението на Димитър Благоев, 150 години от издаването на сборника „Народни песни” на Димитър и Константин Миладинови и други, празниците като Великден, Коледа също бяха отбелязани с изложби и мероприятия.

През 2011 година РИМ-Благоевград беше домакин и организатор на три големи научни форума, съпътствани от интересни изложби по темите - Национална научна конференция „ Националното обединение на България 1940-1944 г.” през месец април,  Международна кръгла маса „Неолитизацията по долината на река Средна Струма и съседните райони” в началото на юни и Национална кръгла маса „Дамян Груев - живот, обречен на Македония” през месец декември.

Ученическата аудитория беше привлечена  от редица открити музейни уроци през цялата учебна година, а в началото на лятната ваканция от традиционната вече Музейна лятна детска школа, която тази година беше изключително интересна с много оригинални теми и занимания. С ученици направихме и тържественото честване на 160 години от рождението на Георги Измирлиев-Македончето - в двора на къща-музей „Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето”.

Успешен се оказа опитът ни да привличаме публиката с мероприятия в нетрадиционен формат като литературен флашмоб в първия пролетен ден, фолклорен празник надиграване в Световния ден на танца - 29 април - проява, която събра много хора и даде невероятно настроение на присъстващите и смятаме да я превърнем в традиция.
Традиция, каквато вече е европейската инициатива Нощ в музея, която през миналата година привлече много посетители в музея с няколко прояви в различен формат – модно ревю, прожекции на филми, изложби, специална детска нощ в интерактивната детска експозиция Музеен детски кът и за първи път организирахме церемония по награждаване на приятели и съмишленици на РИМ-Благоевград, нещо което също смятаме, че трябва да стане традиция.

Едно от големите ни постижения през 2011 г. бе реализирането на проект „Музеят - достъпен за всички”, чрез който адаптирахме архитектурната среда в музея за хора с увреждания на опорно двигателния апарат.

През 2012 г. културният календар на РИМ-Благоевград ще бъде още по-наситен и атрактивен, защото през настоящата година музеят в Благоевград ще отбележи 60-годишния си юбилей, каза още говорителят на културната институция.