МС отпуска пари за празнуване на 100 години от Балканската война
МС отпуска пари за празнуване на 100 години от Балканската война / netinfo

Повече от 500 благоевградчани, политици, учени, преподаватели, общественици, езиковеди и творци, учредиха Инициативен комитет за честване 100 години от Освобождението на Горна Джумая.

Специално за учредяването в Благоевград дойде вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е председател на Националния инициативен комитет. на тържеството в ДТ "Никола Вапцаров" присъстваха ректорът на ЮЗУ "Неофит Рилски"- проф. д-р Иван Мирчев, академик Георги Марков- директор на Института по история към Българската академия на науките, Христо Григоров- председател на Български червен кръст, кметовете на Кюстендил, Дупница и Банско.

Официалната церемония бе открита със слово на благоевградския кмет Атанас Камбитов, който изрази почитта си към хилядите, загубили живота си за свободата на родината и възхищението си от подвига на апостолите на свободата. Градоначалникът е и председател на Инициативния комитет за отразяване на 100 години от Освобождението на Горна Джумая.

Вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че ще се подготви проектобюджет, който ще се гласува от Министерския съвет, а честванията по повод 100 години от Балканската освободителна война ще започнат в края на годината и ще продължат до 2013 година.