вода
вода / вода / вода / ThinkStock/Getty Images
Да се предвидят средства в общинския бюджет за 2019 година за осигуряване на минерална вода в детските градини в Благоевград и съставните села. Това предлага Партията на зелените в областния център. Според лидера й – Андон Тодоров, може да бъде направена обществена поръчка на принципа на процедурата, която се прави за доставка на храна.

„Смятам, че не трябва да се жалят средства, когато става въпрос за нашите деца, децата на Благоевград. По смисъла на закона водата е храна. Смятам, че ВиК мрежата в областния център  не е в добро състояние навсякъде и именно това е още един повод да предвидим такива средства. Ето защо и предложението е свързано с искане за включване в бюджета на община Благоевград сума, съответстваща на необходимостта от целогодишно потребление от детските заведения на вода – бутилирана“, уверява общинският съветник Андон Тодоров.

На последната сесия на местния парламент той постави въпроса за осигуряване на минерална вода в детските градини. По думите му, в момента децата пият вода от чешмата, която не е с добро качество.

„Има опасност от предаване на вируси между децата. Повод затова е, че често децата пият вода от една чашка. Заради не добре разбраната инструкция потърпевши се превърнаха децата на Благоевград и техните родители. Законът дава възможност за внасянето на бутилирана вода, но при условие, че директорът на съответната градина направи мотивирано решение“, категоричен е Андон Тодоров.

Предложението за заделяне на общински средства за осигуряване на вода в детските заведения е внесено до кмета на Благоевград – Атанас Камбитов, както и до председателя на общинския съвет.