Лятна детска музейна школа отваря врати в Благоевград
Лятна детска музейна школа отваря врати в Благоевград / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Лятна детска музейна школа отваря врати
29847
Лятна детска музейна школа отваря врати
  • Лятна детска музейна школа отваря врати

За осма поредна година Регионалният исторически музей в Благоевград организира Лятна детска музейна школа, съобщи за Дарик говорителят на културния институт Силвия Домозетска.

Официалното откриване на школата ще бъде във вторник от 10,30 часа. За празничната програма ученици от VIII СОУ „Арсени Костенцев” са подготвили драматизацията „Медената питка”, в откриването ще вземат участие и деца от VI СОУ „Иван Вазов”, от Фолклорен ансамбъл „Бисер”, от ЦДГ№3 „Детелина” и от СОУИЧЕ „Св.Климент Охридски”.
Лятната детска музейна школа е вече традиция в Регионален исторически музей – Благоевград.

От 8-и до 18-и юни всички желаещи деца ще имат възможност да се обучават по специална програма, съставена от музейни специалисти. „Облеклото на баба и дядо”, „Оръжието на българските революционери”, „Праисторическата мода”, „Какво ново при жителите на Бедрог” са само част от темите, заложени в програмата на школата. Поради големия интерес на децата към теми от природознанието, всеки ден е предвидено занимание по природозащита. В часовете по природозащите децата ще имат възможност да научат за  „Рисът – най-едрата котка в Европа”, „Семейството на вълка”, „Мравките – задружно семейство”, „Пъстрият свят на пеперудите” и много други.

Целта на Лятната музейна школа е полезното и забавно прекарване на първите ваканционни дни на децата. Заниманията са подходящи за деца от предучилищна и начална училищна възраст, но няма да бъдат връщани и майките.
 В програмата са включени и прожекции на видеофилми, занимания по рисуване, апликиране и моделиране, посещение на археологически обекти.

Входът за Лятна детска музейна школа е безплатен и вратите са отворени за децата всеки делничен ден от 10,00 до 12,00 часа когато специалистите на музея ще предлагат интересни, образователни и занимателни игри и уроци.

Още за лятната музейна школа чуй от говорителя на РИМ - Благоевгард Силвия Домозетска в прикачения аудиофайл