Изправят на съд пиян шофьор от Бачево, прегазил приятел
Изправят на съд пиян шофьор от Бачево, прегазил приятел / Снимка:dariknews.bg

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Благоевград съдът призна подсъдимия Тодор Кулинчев, на 29 години, от село Бачево за виновен в извършване на пътно-транспортно произшествие в пияно състояние и причинена смърт по недпредпазливост.

Той е осъден да изтърпи наказание „лишаване от свобода"за срок от три години и шест месеца, лишаване от право да управлява МПС за срок от четири години, както и да заплати на родителите на загиналия сумата от по седемдесет хиляди лева за всеки един от тях, ведно със законната лихва, считано от 26 декември 2013 година.

Трагичният инцидент станал по време на коледните празници през 2013 година в разложкото село Бачево. Вечерта на 25 декември в дома на семейство А. се организирало тържество по случай годеж. Сред гостите били, както подсъдимият Кулинчев, така и пострадалият Комаров (на 20 години), роднина на семейството.

По показанията на една от свидетелките на събитието, подсъдимият пристигнал в дома им като носел със себе си бутилка с ракия, от която отпивал. Консумирането от него на алкохол продължило и след това.

Около 03.30 часа Комаров тръгнал от дома на роднините си като вървял по улица в посока към центъра на селото, като не след дълго седнал на тротоара с мобилен телефон в ръка.

Пет минути след него тържеството напуснал и Кулинчев, който се качил в управлявания от него автомобил марка „Мерцедес" и потеглил в същата посока към центъра. Отсечката била права и добре осветена от уличното осветление, без ограничение на видимостта до мястото на тротоара, на което седял Комаров. Подсъдимият управлявал колата с 60 км./ч. при разрешена скорост за движение в населено място 50 км./ч. и след употреба на алкохол. Тъй като в лентата му за движение имало паркиран лек автомобил, той предприел маневра заобикаляне и навлязъл в насрещната. Движел се плътно вляво, именно до левия тротоар, където бил седнал Комаров, когото не забелязал. Последвал удар с предна лява част на автомобила вдясно на тялото на пострадалия.

Свидетели от къщата наблизо чули странен шум откъм улицата, излезли навън и видели лежащия по гръб човек, за което незабавно сигнализирали на телефон 112. Тъй като медицинският екип се забавил, с помощта на подсъдимия преместили пострадалия на задната седалка на лекия автомобил на свидетеля и го транспортирали до МБАЛ - Разлог. Въпреки оказаната лекарска помощ към 6 ч. сутринта Комаров починал.

Назначената по делото съдебно-медицинска експертиза сочи, че смъртта на пострадалия се дължи на съчетана черепно-мозъчна и гръдна травма, довела до остра недостатъчност на мозъчните функции и фатален край. В кръвната проба, взета от подсъдимия, е установено наличие на етилов алкохол в количество 1,04 промила.

Първоинстанционната присъда подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.