Историческият музей отворен за посетители  на 1 ноември
Историческият музей отворен за посетители на 1 ноември / netinfo
В Деня на народните будители – 1 ноември, Регионалният исторически музей в Благоевград ще бъде отворен за посетители. Културният институт има една от най-богатите колекции на възрожденска книжнина.

В експозицията на музея може да се види първото печатно издание на "История славянобългарская" от Паисий Хилендарски, редактирано от Христаки Павлович, известен още като Христаки Дупничанина. "История славянобългарская" се е разпространявала ръкописно от Паисий и негови последователи, за първи път е отпечатена в Университетската печатница в Будим - днешна Будапеща- през 1844 година. Редакторът Христаки Павлович преработва оригинала по език и стил, от съдържанието изпуска онова, което не се отнася за историята на българите или излишно отвлича вниманието на читателя и нарича книгата "Царственик". Екземпляр от тази ценна книга се съхранява в музея.

Друг много ценен експонат е екземпляр от едни от най-първите издания на книгата на Софроний Врачан ски "Неделник" или наречена още "Софроние".Изследователите определят тази книга като първата новобългарска печатна книга. Първото й отпечатване е през 1806 година, следва втори "тираж" през 1856 г. в Нови Сад, за трети път се отпечатва през 1868 г. в Белград. В РИМ-Благоевград се съхранява екзпемпляр от последното издание - това през 1868 г."Софроние" е сборник от поучения и слова за всички неделни и празнични дни в година, изданието, което се пази в музея е отпечатано в книгопечатницата на Никола Стефанович в Белград и е бил предназначено за българите в Македония.

В благоевградския музей могат да се видят още редица други доказателства за будния просветителски дух на великите българи.