Илия Велев: Реконструкцията на ВиК мрежите в Струмско и Грамада е част от ангажиментите ни към ЕС
Илия Велев: Реконструкцията на ВиК мрежите в Струмско и Грамада е част от ангажиментите ни към ЕС / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова
Илия Велев: Повече от 55 години не е реконструирана ВиК мрежата в "Старо Струмско"
25594
Илия Велев: Повече от 55 години не е реконструирана ВиК мрежата в "Старо Струмско"
  • Илия Велев: Повече от 55 години не е реконструирана ВиК мрежата в "Старо Струмско"

Благоевградският квартал "Старо Струмско" е с изцяло обновена и реконструирана водопроводна и канализационна мрежа в рамките на проекта на Община Благоевград "Реконструкция, модернизация и изграждане на водопроводна и канализационна инфраструктура за нуждите на община Благоевград - квартали "Струмско", "Грамада", "Баларбаши" и "IV микрорайон", финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г." ВиК мрежите в квартала не бяха ремонтирани повече от 55 години, заяви Илия Велев - старши специалист "Местно икономическо развитие и международни програми" в Община Благоевград. 

Необходимостта от реализацията на този проект идва оттам, че "Старо Струмско" е присъединен към Благоевград механично, без да е правена никаква реконструкция на тогавашната водопроводна и канализационна мрежа, а също и заради липсата на връзка на квартала с пречиствателната станция за отпадни води, което е един от нашите ангажименти към Европейския съюз, каза Велев. 

Проектните дености стартираха през февруари 2009 г., като в квартала първо бе изпълнена водоснабдителната мрежа, а след това и канализацията. Строително-монтажните работи вече приключиха и през септември започна и възстановянането на асфалтовите настилки, уточни общинският специалист.

Илия Велев подчерта, че срокът за изпълнение на договора със строителната фирма е бил 12 месеца, а изпълнението на дейностите е приключило само за 7 месеца.

Ощата стойност на този договор е 2,5 млн. лв. Проведени са и отчуждителни мероприятия за сумата от 738 105 лв.

Още за проекта и мнението на жители на квартала чуйте в прикачения звуков файл