Глобяват с 400 000 лв. ЮЗУ за превишен брой приети студенти
Глобяват с 400 000 лв. ЮЗУ за превишен брой приети студенти / netinfo
Глоба от 393 000 лв. наложи Министерството на образованието и науката на ЮЗУ “Неофит Рилски”. Финансовата санкция е заради приети студенти над определената от просветното ведомство квота в план-приема за настоящата академична година.

Редукцията на държавната субсидия за благоевградския ВУЗ е сравнително приемлива, тъй като има редица държавни университети със солидни глоби, заяви за Дарик ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев.

СУ “Св. Климент Охридски” е санкциониран с 1 500 000 лв., Медицинският университет в Пловдив - с 1 200 000 лв., УНСС - с 350 000 лв., Шуменският - с 255 000 лв., уточни той.

Не възразяваме срещу наложената мярка, ние сме държавна структура и като такава сме длъжни да се съобразяваме с правилата. МОН има основание за редуциране на държавната субсидия, тъй като не само нашият университет, но и всички висши училища на държавна издръжка в страната са приели повече от заложената квота първокурсници, заяви проф. Мирчев.

Допълнителният брой студенти идва от равния бал при кандидатстване, от прехвърляне на кандидат-висшисти от един университет в друг по време на академичната година, както и обучение на деца сираци и деца със специални образователни потребности, поясни ректорът на ЮЗУ.

Той уточни, че провинението на благоевградския ВУЗ се отнася за приети към 150 първокурсници над квотата. Според него обаче тези правила и евентуалните санкции за неспазването им е трябвало да бъдат оповестени по-рано, за да може ректорското ръководство да вземе навременни мерки.

Има университети, сред които е и нашият, които по закон са задължени да приемат студенти с равни балове, а сега се оказва, че хем сме длъжни да запишем всички с еднакви резултати при кандидатстването, хем след това не само няма да получим субсидия за издръжката им, а и ще ни глобят заради това, коментира още проф. Иван Мирчев.

Вероятно обаче държавата ще ни вземе тези пари от левия джоб и ще ни ги върне обратно в десния като перо капиталови разходи, изрази надежда той. Въпросът е бил обсъждан вчера на Съвета на ректорите.

Очаква се ректорските ръководства да излязат с официално писмо до просветното министерство, в което ще настояват МОН да смекчи половинмилионните глоби на държавните университети в страната.