Дискусия в Благоевград за националното обединение  на България
Дискусия в Благоевград за националното обединение на България / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова


В Регионалния исторически музей в Благоевград започва двудневна научна конференция на тема “Националното обединение на България (1940-1944 г.)”, организирана от Македонския научен институт в София, Института за исторически изследвания при БАН, Филиала на МНИ в Благоевград, Община Благоевград и Регионалния исторически музей.

Амбицията ни е да бъде разкрита огромната инвестиционна, културно-възстановителна и цивилизаторска мисия на българската държава през периода на Втората световна война в тази изконна българска земя, останала извън пределите на отечеството, каза председателят на Македонския научен институт проф. дин Трендафил Митев.

Освен проф. Митев, който ще открие конференцията, в дискусията ще вземат участие такива водещи имена в съвременната българска историческа наука като акад. Георги Марков, проф. дин Светлозар Елдъров, доц. д-р Ангел Димитров, доц. д-р Александър Гребенаров, доц. д-р Стоян Германов и др. Един бегъл поглед върху програмата сочи и някои от основните теми за дискусия – германската, американската и британската политика на Балканите по това време, българското управление във Вардарска Македония, съдбата на българската интелигенция след 1944 г., участвала в управлението на новоосвободените земи, научните фалшификации за този период и др.

По повод конференцията в залите на Регионалния исторически музей ще бъде представена изложба, посветена на второто българско управление в Македония (1941-1944 г.).

Конференцията ще се проведе на 14-и април от 13.00 часа, съобщават от пресцентъра на ЮЗУ "Неофит Рилски".