Д-р Валентин Василев подписва договора за финансиране на проект Обществена трапезария
Д-р Валентин Василев подписва договора за финансиране на проект Обществена трапезария / zapernik.com

Заместник-кметът по хуманитарните дейности на Община Благоевград д-р Валентин Василев ще подпише договора за финансиране на проект “Предоставяне на социалната услуга “Обществена трапезария”. Документът ще бъде парафиран тази сряда в сградата на Министерството на труда и социалната политика.

Проектът е на стойност 18 647 лв. и се финансира от фонд “Социално подпомагане” на социалното ведомство. С реализацията му Община Благоевград ще предостави безплатна храна на още 100 лица в неравностойно социално положение за периода от декември 2009 г. до март 2010 г., с което потребителите на услугата през зимнитте месеци ще станат общо 200. 

По предложение на кмета Костадин Паскалев тази година бе възстановена обществената трапезария в Благоевград, след като предоставянето на услугата бе преустановено през 2001 г.

Капацитетът на трапезарията е 100 места. Финансирането е изцяло от Община Благоевград. За 2009 г. отпуснатите средства са на стойност 51 000 лв.

Трапезарията функционира целогодишно в базата на Домашния социален патронаж на ул.”Скаптопара” № 26.

Социалната услуга е предназначена за самотно живеещи лица с увреждания; деца, настанени при близки и роднини по чл.26 от Закона за закрила на детето или ползващи услугата “Приемна грижа”; семейства, предоставящи услугата “Приемна грижа” на деца; лица, изпаднали в ситуация на невъзможност за осигуряване на прехраната си вследствие на възникнал инцидент. 

Обществената трапезария могат да ползват още семейства, отпаднали от месечно подпомагане с деца до 18г.; жители на Община Благоевград, които са подали молба за получаване на еднократна финансова помощ от общинския бюджет, но не отговарят на критериите за отпускане на такава, както и бездомници, скитащи и лица с временно неустановен адрес, уточняват от кметска администрация.