Близо 18 000 души са посетили  музея през 2010 г.
Близо 18 000 души са посетили музея през 2010 г. / снимки: Дарик Благоевград, Десислава Янкулова, архив
Близо 18 000 души са посетили музея през 2010 г.
36855
Близо 18 000 души са посетили музея през 2010 г.
  • Близо 18 000 души са посетили музея през 2010 г.

През 2010 г. Регионален исторически музей в Благоевград е бил посетен от над 17 500 души като малко под половината от тях са ученици. През изминалата година в РИМ-Благоевград са организирани 8 изложби от фонда на музея, 9 гостуващи изложби и 8 детски изложби. По образователната програма «Музей – училище» са изнесени над 10 серии открити музейни уроци и още толкова лекции в поредицата Еколектория за ученици и студенти.

В залите на РИМ-Благоевград през 2010 г. са проведени 40 културни и научни събития, сред които концерти, спектакли, премиери на книги, дискусии, конкурси, конференции и други.

В рамките на честванията на 130- годишнината от създаването на Солунска българска мъжка гимназия – настояща НХГ «Св.Св.Кирил и Методий» РИМ-Благоевград беше един от организаторите и домакин на Национална научна конференция «Гласовете ви чувам». Форумът се превърна в едно от най-големите научни събития в национален мащаб.

През 2010 г. РИМ-Благоевград стана първият музей в България, в който се откри интерактивна експозиция за деца «Музеен детски кът» по проект «Подобряване работата на българските музеи с деца и млади хора». В РИМ-Благоевград бяха реализирани още 2 проекта – „Грънчарството – духът на традицията” и „ Консервация на стенописи от манастирски комплекс и храм „Св.Харалампий” в Мелник”.

"Успяхме да наложим като традиция Нощ в музея, Европейските дни на наследството и Лятна детска музейна школа, отваряхме вратите с вход безплатен на дати като 3 март, 15 септември, 1 ноември и други, бяхме добри партньори на другите културни и образователни институти в града при осъществяването на техните програми и цели", коментира говорителят на културния институт Силвия Домозетска.

Наред с това в РИМ – Благоевград се извършвала и сериозна научно-изследователска, събирателска и фондова дейност.