Близо 100 милиона лева са инвестирани в Гоце Делчев
Близо 100 милиона лева са инвестирани в Гоце Делчев / Снимка: Маргарита Петкова
Близо 100 млн. лева европейски средства са инвестирани в последните 10 години в Гоце Делчев и общината по предприсъединителните фондове и през първия и втория програмен период, стана ясно от представените проекти, които са реализирани и продължават да се реализират до 2020 г. Обобщението бе направено на заключителната среща по проект „Община Гоце Делчев - измеренията на българското европейско членство”, която се проведе вчера.

Заедно с кмета на Община Гоце Делчев Владимир Москов, в срещата участваха евродепутатът Момчил Неков, Владимир Кисьов - главен преговарящ с Европейския съюз (2000-2001 г.) и директор на Европейския институт от 2001 г. Да чуят кои са плюсовете и минусите от еврочленството на България и специално за Гоце Делчев  дойдоха общински съветници, кметове на кметства, директори на детски и учебни заведения, представители на неправителствения сектор, ученици от гимназиите в Гоце Делчев, спечелили различни европейски конкурси.
 
По-оптимистичен, както за свършеното до момента, така и за европейското бъдеще на България, бе Венцислав Кисьов, който даде за пример работата по привличане на средства на кмета Владимир Москов, екипа му и подкрепата на общинските съветници през годините. Много по-критичен, особено за представянето и ползата за България като европредседател бе евродепутатът Момчил Неков, който е обезпокоен от предстоящото намаление на еврофондовете.
 
Свои впечатления от пътуванията си до двете столици на Европарламента - Брюксел и Страсбург, споделиха победителите в конкурсите "Аз обичам България" и "Евроскола" Людмила  Фончева и Мирослав Пехливанов, Саня Севдева и Стела Тушанова.