/ iStock/Getty Images
Отбелязваме един от най-големите християнски празника – Възкресение Христово. В християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Какво означават християнските символи, свързани с Великден

Възкресение Христово
се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник.

Стотици шуменци посрещнаха Възкресение Христово в храм "Свети Три Светители"
dariknews.bg, Деян Герговски

Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. В украсата за празника се включват червени яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

Великден
iStock/Getty Images

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Традицията повелява още на Великден да се състои и първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело. Израз е на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото.

Великден
iStock/Getty Images

Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Въскресия, Велко, Велка, Велина.