Забраниха да се прави секс с робота Pepper
Забраниха да се прави секс с робота Pepper / Thinkstock/Getty Images

Създателите на революционния като умения робот Pepper от SoftBank призовават купувачите на своето творение „да не се развиват никакви сексуални, неприлични или насилствени приложения или действия за Pepper".

Призивът е обясним, защото роботът вече е станал обект на недопустимо модифициране. Един асексуален Pepper попаднал в ръцете на японски компютърен спец, който създал виртуални гърди на безполовата машина. Жената програмистка кръстила новото създание Peppai - игра на думи между оригиналното име на робота и японската дума "oppai", което означава гърди. Някои експерти са на мнение, че роботи с определен пол са по-чувствителни, привлекателни и „изразителни" от Pepper и само след няколко години хората можели да започнат да се влюбват в модифицираните машини.

Само че създателите на Pepper са на друго мнение и забраняват на ползвателите на „емоционалния " робот да „правят секс" с него, след като създадат „сексуални приложения" за него или го препрограмират да „дебне" хора.

Около хиляда души са платили по 1300 паунда за да си купят „робота компаньон в рамките само на една минута , когато беше пуснат на пазара в Япония. В договора за собственост върху робота базираната в Япония компания SoftBank е включила изрично уточнението, че отношенията за отдаване под наем се нарушават, ако машините бъдат използвани за сексуални забежки или непристойно поведение.

Смущаващо, но компютърни специалисти вече са препрограмирали Ipad, който виси на врата на Pepper така, че да му дадат виртуални гърди, а роботизираната дама полюшва бедрата си и стене при докосване. Станалото отново разпали дебата около т. нар. „сексботи", като специалист по роботика каза пред MailOnline, че само след няколко години вече щели да бъдат налице машини, в които хората действително да се влюбват.

Революционният Pepper е създаден да живее редом с хора. Роботът може да разпознава емоции, да дава съвети на собственика си и да води ограничен по параметрите му разговор. Супермодерната машина до толкова прилича на човека, че може чрез мимики да наподобява човешко поведение и да изразява чувства като съпричастност или дори любов.

Източник: БГНЕС