Внук на Кусто се спуска в океана на 31 дни
Внук на Кусто се спуска в океана на 31 дни / Gulliver/Getty Images

Внукът на легендарния френски морски изследовател Жак Ив Кусто планира 31-дневна подводна мисия във Флорида през септември, предава АФП.

Фабиен Кусто, режисьор и изследовател, планира да оглави екип, който да участва в продължителна мисия край бреговете на Кий Ларго. Експедицията ще проучи последиците от климатичните промени и замърсяването на водите в Южна Флорида, докато изучава психологическото въздействие на продължителния живот в дълбините на океана.

Кусто също възнамерява да осъществи научни и технологични експерименти с подводни мотоциклети, автономни роботи и водолазни шлемове, пише БГНЕС.

"Мисия 31" е почит към проектите на Жак Ив Кусто от 60-те години на миналия век. Тя ще бъде с един ден повече от 30-дневния експеримент по престой под водата, който той осъществи в Червено море през 1963 година, известен като Conshelf II.

Екипът на Фабиен Кусто ще извърши своите експерименти, за да установи за какъв период от време човек може да живее без слънчева светлина и какви са последиците от продължителното високо налягане.