Уточниха възрастта на магнитното поле на Земята
Уточниха възрастта на магнитното поле на Земята / ThinkStock/Getty Images

Американски учени уточниха възрастта на магнитното поле на Земята - то се е образувало 700 милиона години по-рано, отколкото се считаше досега, съобщават Ройтерс и ТАСС.

Магнитосферата е способствала за зараждането на биологичния живот на нашата планета, като я е защитила от смъртоносния слънчев вятър. До тези изводи стигна екипът на Джон Тардуно от Рочeстърския университет в щата Ню Йорк. Както изясниха специалистите магнитното поле на Земята е възникнало преди 4,2 милиарда години. Преди се считаше, че то се е появила преди 3,5 милиарда години - тоест 1 милиард години след формирането на нашата планета. По думите на Тардуно за това свидетелстват резултатите от изучаването на следите, оставени от минерала магнетит в кристалите на друг минерал - циркона. Те пазят в своята "памет" данните за магнитното поле в течение милиарди години.

Изследваните минерали били взети от района на Джак Хилс в Западна Австралия, където са се съхранили най-древните скални маси на повърхността на Земята. Тардуно припомни, че магнитното поле е предпазило Земята от слънчевия вятър - от потока йонизирани частици на слънчевата корона, като е осигурило защитата на целия биологичен живот. "Без него планетата би била необитаема", отбеляза ученият. "Преди 4 милиарда години слънчевият вятър е бил много по-силен, а неговата разрушителна способност е била 10 пъти по-висока отколкото е днес, подчерта геофизикът. Без магнитния си щит атмосферата на Земята не би се съхранила и водата на нейната повърхност би изчезнала".

Източник: БТА