Умен ключ за автомобил функционира като дрегер
Умен ключ за автомобил функционира като дрегер / ThinkStock/Getty Images

Японските компании "Хонда" и "Хитачи" са разработили умен автомобилен ключ, който може да помогне на водачите да вземат важното решение да не шофират, когато са прекалили с питиетата.

Прототипната разработка функционира и като дрегер и не позволява запалването на автомобилния двигател, ако нивото на алкохол е над допустимото, съобщава сайтът Ред Ферит.

Устройството е с размерите и формата на малък смартфон и отчита алкохолните нива до три секунди, след като водачът на МПС духне върху него. Разработчиците твърдят, че приспособлението е в състояние да разграничава човешкия дъх от други газове.

Ключът може да се използва с разработената от двете компании система, която показва отчетените алкохолни нива върху дисплей на автомобилното табло и не позволява двигателят да бъде запален, ако водачът е прекалил с чашките.

Предимството на прототипната разработка пред другите подобни системи е, че може да се използва още преди водачът на МПС да седне зад волана и да се изкуши да подкара автомобила в нетрезво състояние.

Източник: БТА