Уикипедия с изкуствен интелект за проверяване на редакциите
Уикипедия с изкуствен интелект за проверяване на редакциите / netinfo

Летящи дронове, самоуправляващи се коли, свободно разговарящи роботи - няма как да се отрече, че обществото ни се намира в разгара на поредната технологична революция.

Революцията на изкуствения интелект, пише Кристина Кацарска от СофтУни.

Реалността като от научнофантастичен филм със сигурност е плашеща за мнозина, но ползите са многобройни. Една от тях е фактът, че машините са в състояние да се справят с трудни или дори непосилни за хората проблеми. През годините скоростта на работа на компютрите и способността им да обработват големи обеми от дaнни все повече се развиват. Днес машините често отменят хората дори в области като медицината или правото.

А ето и една „всекидневна" полза от изкуствения интелект, за която милиони хора по света ще са благодарни. Уикипедия пусна инструмент, който автоматично да подчертава нискокачествените редакции по статиите.

Софтуерът Objective Revision Evaluation Service (ORES) е пригоден от редакторите на Уикипедия да разпознава качеството на текста въз основа на използвания език и контекста на промяната.

Ежедневно в Уикипедия се извършват над половин милион редакции.

Редакторите и обикновените потребители вече ще могат бързо и лесно да проверяват каква е вероятността определена промяна всъщност да е навредила на текста, а не да го е обогатила.

„Това позволява на редакторите да ги отделят от потока с нови промени и да ги преглеждат с повишено внимание", сподели Фондацията Уикипедия в своя блог.

Контрол на качеството

В миналото не всички опити на Уикипедия да използва изкуствения интелект в редактирането са приемани добре. Случвало се е някои подобни въведения автоматично да ограничават входа на новите редактори, което да се оказва проблем за мнозина добронамерени и компетентни хора да допринесат за подобряването на статиите.

ORES цели да избегне това, като се взима предвид единствено съдържанието на дадената промяна.

„Трябва да се отбележи, че това не отсъжда дали фактите, които хората добавят, са истина, защото проверяването на факти е изключително трудно, инструментът се съсредоточава единствено върху качеството", обясни проф. Джон Карол - компютърен лингвист в Съсекския университет. След което добави, че това би трябвало да е от изключителна полза за Уикипедия.