Стена превръща въглеродния диоксид в гориво
Стена превръща въглеродния диоксид в гориво / Thinkstock/Getty Images

Канадска стартираща компания работи върху внедряването на масивни стени от всмукващи вентилатори, които да извличат въглеродния диоксид от въздуха и да го превръщат в гориво, пише Discovery News.

Базираната в Калгари фирма Carbon Engineering се надява, че изобретението й ще допринесе за намаляване на емисиите на вредния газ от всички източници, но главната й цел са автомобилите. До известна степен въглеродният диоксид от електроцентралите може да се улавя и филтрира на мястото на генерирането му, но филтрирането на емисиите от моторни превозни средства е трудна задача.

Компанията посочва обаче, че съоръжението й е в състояние да абсорбира емисии, произведени от 300 хиляди автомобила.

Вентилаторите в стените привличат въздуха към поглъщаща въглероден диоксид течност, която го превръща в сол. Тази сол може да се складира под земята и да се използва като нисковъглеродно синтетично гориво. Carbon Engineering вече е изградила пилотно съоръжение в Канада и се подготвя да задейства системата в пълния й капацитет тази година. През 2017 или 2018 година фирмата се надява да построи комерсиална централа, която да произвежда 10 хиляди барела гориво годишно.

Директното улавяне на вредни газове от въздуха не е сред най-ефективните методи, отбелязва компанията, но технологията може да се използва в различен мащаб, а въздействието й върху околната среда е относително малко, допълва Фокус.