САЩ готови елементите от ПРО Европа да са под командването на НАТО, твърди генерал
САЩ готови елементите от ПРО Европа да са под командването на НАТО, твърди генерал / netinfo

Съединените щати са готови да разгледат европейските искания противоракетният щит, който планират да разположат в Полша и Чехия, да бъде под командването на НАТО, предаде Ройтерс. Това заяви днес пред репортери в Берлин ген.-лейтенант Хенри Объринг, директор на Агенцията за противоракетна отбрана, запитан дали Вашингтон би интегрирал системата в структурата на НАТО.

По думите на Объринг, подобни консултации може да спомогнат да убедят руснаците да приемат плана, който според САЩ цели защитата на Европа и американските войски на континента от ракети, изстреляни от "неблагонадеждни държави" като Иран и Северна Корея.

"Би било грешка, ако европейските държави подценят заплахата, която представляват иранските ракетни програми", подчерта Объринг.

Генералът заяви, че Вашингтон е озадачен от негативната реакция на Москва, която възприема щита като опит за преместване на баланса на силите след Студената война и навлизане в бившата й сфера на виляние. Според него дискусиите с Русия и НАТО по темата са в ход повече от година.

"Проблемите с руснаците са предимно около разположението" на обектите, призна той, уточнявайки, че на Москва не се нрави идеята за бази в Полша и Чехия, които според нея са прекалено близо.

Объринг е в Берлин, за да обясни плана за разполагането на ракети прехващачи в Полша и на радар в Чехия пред германски правителствени и парламентарни представители. Вчера той бе в Украйна, а след това се отправя за Париж.

Германският заместник-външен министър Гернот Ерлер заяви по националното радио, че ракетният щит може да предизвика нова надпревара във въоръжаването - идея, която Объринг категорично отхвърли.

„Не от това трябва да се страхуваме.Единствената надпревара във въоръжаването, която ни тревожи, е тази в Иран", заяви той.