С 93% спадат оплакванията срещу полицаи, носещи камери
С 93% спадат оплакванията срещу полицаи, носещи камери / ThinkStock/Getty Images

Практиката да се монтират камери върху униформите на полицаи не е нова, но все още не е правилно въведена и на малкото места, където я има. Дори и след редица злоупотреби с хардуера, а и със софтуера им, публичната подкрепа за тяхното цялостно въвеждане не спада, съобщават от СофтУни.

В тази връзка проучване, проведено от университета в Кеймбридж, цели да покаже ползата от високотехнологичното нововъведение в ежедневната активност на над 2000 полицаи от Великобритания, Ирландия и САЩ.

В експериментът са вложени над милион и половина работни часа, събиращи се в над 4000 смени. Причината за спада в оплакванията, според изследването, е фактът, че камерите принуждават не само пазителите на реда, но и цивилните да се държат добре едни с други и да спазват не само законите, но и определено ниво на етичност в общуването им.

Голяма част от оплакванията също биват отхвърлени, след като записите от камерите показват, че въпросният служител е бил в правото си да предприеме действията, които касае оплакването.

Въпреки очевидната ползва от правилното внедряване на камерите, огромна част от полицейските отдели, в които практиката е предложена, я отхвърлят. Причината за това е високата цена на самия процес по внедряване, а и прехвърлянето, обработването и съхраняването на данните.

Допълнителната тежест в програмата идва и от това, че често се налага отделите да наемат и обучат служители, които да управляват съхранението на данни.

С поевтиняването на компютърната мощ и място за съхранение, обаче, може да очакваме практиката да става все по-достъпна и да се надяваме, че някой ден ще стигне и до нас.