Руски университет се сдоби с най-мощния компютър в света
Руски университет се сдоби с най-мощния компютър в света / netinfo
Руски университет купи един от най-мощните суперкомпютри в света. Това е първият случай, в който толкова авангардна технология е продадена на страна от бившия СССР, съобщиха от производителя IBM.

Московският държавен университет избрал Blue Gene, който извършва 27.8 трилиона операции в секунда. Компютърът ще се използва в сферата на нанотехнологиите и сложни изследвания като моделирането на човешко сърце. Най-мощният екземпляр на Blue Gene се намира в американското министерство на енергетиката и се използва от лабораторията Lawrence Livermore National Laboratory за симулиране състаряването на складираните ядрени оръжия с цел предричане на потенциални проблеми с тях.

Според IBM московският суперкомпютър ще е един от 50-те от тази категория по света и вече е получил разрешение за износ от САЩ под условие, че ще се използва "изключително за научни изследвания", информира БГНЕС. Факултетът по изчислителна математика и кибернетика към Университета е платил около 5 млн. долара за два изчислителни блока от суперкомпютъра, който работи 2600 пъти по-бързо от едно домашно PC. Машината трябва да бъде готова за експлоатация през април тази година.

Архитектурата на Blue Gene е такава, че той се състои от отделни блокове с размера на голям американски хладилник. Всеки модул се купува отделно и броят им може да се увеличава според нуждите на заданието. Версията, използвана от американското правителство, е почти 20 пъти по-мощна от тази, с която за пръв път се сдобиват руснаците.