Русия блокира за кратко достъпа до Уикипедия
Русия блокира за кратко достъпа до Уикипедия / Guliver/Getty Images

Руският орган за медиен надзор ("Роскомнадзор") блокира за няколко часа достъпа до "Уикипедия" за руските потребители, предаде ТАСС.

Сутринта потребители в Москва и в Далечния изток съобщиха, че "Уикипедия" все още е достъпна с мобилни устройства. Предишния ден "Роскомнадзор" съобщи, че е изпратил искане операторите да блокират сайта на рускоезичната "Уикипедия", съдържаща забранена информация за наркотично вещество.

"Действията по преместване на тази статия на друг интернет адрес, предприети от администрацията на руския сегмент на интернет енциклопедията не ограничиха достъпа на потребителите до информацията, призната за забранена от съда", подчертаха представители на регулаторният орган.

Решението на "Роскомнадзор" за блокиране на страницата с информация за начини за приготвяне на наркотично вещество ще засегне целия сайт, смята Владимир Медейко, директор на руското подразделение на организацията.

"Уикипедия" използва защитен протокол, който не позволява на трети лица да определят какви страници четат потребителите и какви данни предават или получават. Затова няма да има достъп до нито една от страниците, обясни той в интервю за радио "Говорит Москва".

Източник: БТА