Робот с нежни ръце може да държи яйце
Робот с нежни ръце може да държи яйце / ThinkStock/Getty Images

Думата „робот” предизвиква асоциации с метал, скованост и бързи програмирани движения. Всичко това не предполага към деликатни дейности, като боравене с яйца. Инженери от Масачузетския технологичен институт обаче проектираха робот с нежни ръце, който може да разпознава предмети от ежедневието и да борави с тях, съобщи ЮПИ.

Ръката на робота се състои от три силиконови пръста, които са както меки, така и много сръчни. За хващане има две техники - обгръщане и защипване.

За по-деликатните предмети е по-подходящо обгръщането, докато за твърдите и за тези с неправилна форма е уместно точното насочване на силата в една точка.

Роботът има сензори, които измерват формата на предмета и предават тази информация в централния му процесор. Той може да разпознае предмета, като го сравни със съхраняваната информация.

„Хората, дори и със завързани очи, могат, ако хванат нещо, да почувстват и разберат какво е”, каза Робърт Кацшман от екипа. „Искаме да разработим подобно умение и за роботи, в крайна сметка да им дадем „зрение”, без да са способни за виждат”, посочи още той.

Източник: БТА