Учени откриха протеин, който свързва компонентите на сладоледа и му пречи да се топи толкова бързо, когато е топло, съобщи в. "Дейли телеграф".
Протеинът е естествен. Той свързва въздуха, мазнините и водата в сладоледа. Така той става не само по-плътен, но и по-фин и гладък, като текстурата му е като на луксозните марки. Неприятните кристали в него изчезват.
За здрави кости и за отслабване яжте сладолед
Разработката на биомолекулярните физици от университета на Единбург ще позволи да се произвежда сладолед с по-малко наситени мазнини и калории. "Развълнувани сме от потенциала на тази нова съставка за подобряване на сладоледа, както от гледна точка на потребителите, така и на производителите", казва ръководителят на проекта Кейт Макфий.
Учените са разработили метод за произвеждане на протеина, който се среща естествено в някои продукти, с помощта на полезни бактерии. Той действа, като се свързва с капчиците мазнина и въздушните мехурчета и така ги прави по-стабилни в сместа.
Източник: БТА