Японската лаборатория Кибо на МКС беше отворена
Японската лаборатория Кибо на МКС беше отворена / netinfo

Японската космическа лаборатория "Кибо", инсталирана на Международната космическа станция (МКС), беше отворена, предаде Ройтерс.

След като беше пуснато захранването, японският астронавт Акихико Хошиде, размахващ знак "Добре дошли" на английски и японски, влезе в научния модул заедно със своите колеги.

"Кибо" е най-голямата лаборатория на МКС. Когато бъде окончателно завършена, ще е дълга 11,2 м и ще може да поеме трима астронавти. Състои се от шест сегмента. Настоящата мисия на "Дискавъри" беше втората от трите мисии на совалки, посветени на нея. В "Кибо" ще се извършват опити в областта на

космическата медицина, биологията, наблюдения на Земята, производство на материали, биотехнологиите и комуникациите. Те ще се ръководят от космическия център "Цукуба" край Токио.

Първата копка на марсианска почва на космическия апарат "Феникс" беше отложена заради проблеми в комуникациите, предаде АП. Спътникът "Марс Одисей" влезнал в режим, който не му е позволил да изпрати инструкциите от Земята до "Феникс" да започне да копае в почвата на Червената планета. Докато бъде възстановена връзката чрез "Марс Одисей", "посредник" между Земята и "Феникс" ще бъде сателитът "Марс рикънисънс орбитър".