Първият телевизор на Епъл ще излезе на пазара до края на 2012-а
Първият телевизор на Епъл ще излезе на пазара до края на 2012-а / снимка: БГНЕС, архив

Първият телевизор на технологичния гигант Епъл (Apple) ще се появи на пазара до края на 2012 година, съобщи ИТАР-ТАСС. "Доставчиците ще започнат подготовка за производство на части за айТи Ви(iTV) през първото тримесечие, за да влязат в графика, предвиждащ началото на производството на новата стока да бъде през второто или третото тримесечие на 2012 година", съобщи вчера в. "Диджи таймс", специализиран в новините на пазара на електроника.

Според изданието през текущия месец ръководителите на Епъл са провели конфиденциални преговори с евентуални партньори - компании, занимаващи се с информационни технологии и създаване на интернет съдържание. Основни доставчици по проекта за айТи Ви са южнокорейската Самсунг (Samsung) и японската Шарп (Sharp), които отговарят за производството на микропроцесори и екрани. Екраните ще бъдат сравнително малки - до 32-37 инча (81,3-94 см) въпреки съвременните тенденции за телевизори с максимално широк екран.

Плановете на Епъл за излизане на пазара на телевизори се споменават в биографията на основателя на компанията Стив Джобс, който почина през октомври на 56-годишна възраст.

"Иска ми се да разработя интегриран телевизор, който по безжичен начин да бъде синхронизиран с останалите устройства и с услугата айКлауд (iCloud) . . . Телевизорът ще има най-простият интерфейс, който можете да си представите. Най-накрая разбрах (как да го направя)", казва Джобс, цитиран от автора на книгата Уолтър Айзъксън.