Пингвините може да помогнат за проблема с обледяването на самолети
Пингвините може да помогнат за проблема с обледяването на самолети / снимка: Guliver/Getty Images

Учените изучават перата на пингвините, за да избегнат обледеняването на крилата на самолетите и да намалят самолетните катастрофи, пише в. "Дейли мирър".

Специалистите от калифорнийския университет в Лос Анджелис били впечатлени от способността на тези птици да излизат при невероятни минусови температури от водата /до минус 40 градуса по Целзий/, без по крилете им да се оформя лед. Това се дължало на водорепелентните свойства на оперението на пингвините. То е със сложна наноструктура, която е подсилена от мазни секреции, които не позволяват на водата да не се просмуква в перата. Те от своя страна притежават малки пори, в които се складира въздух.

Странно но факт: женско пингвинче не доближава водата

Мазните секреции се осигуряват благодарение на специална жлеза, разположена в близост до основата на опашката на птицата. Получената повърхност не позволява на капките да се задържат на повърхността на перата, а те се изтъркулват по нея.

Учени внедриха робот сред пингвини

Ако тези структури от природата бъдат дублирани успешно върху крилата на самолетите, ще се избегне обледяването им, виновно за множество авиокатастрофи. Калифорнийските учени уверяват, че свръх водоотблъскващите повърхности на пингвините, ако бъдат внедрени в авиоиндустрията, ще бъдат едно по-евтино и екологично решение, отколкото химическото размразяване на крилата им, което се използва в наши дни.

Източник: БТА