Откриха лаптоп, изваян в древногръцка статуя?
Откриха лаптоп, изваян в древногръцка статуя? / Thinkstock/Getty Images

Фенове на теориите на конспирацията твърдят, че са открили лаптоп, изваян в древногръцка статуя, датираща от 100-та година преди Христа, пише в. "Дейли мейл".

Скулптурната композиция се съхранява в калифорнийския музей "Гети" в Малибу.

На нея е изобразена жена, седнала на стол, а прислужницата й поднася предмет, който удивително прилича на лаптоп. Дори на една от страните му личат двата USB порта. Високопоставената дама докосва с пръст екрана на "лаптопа".

Археолози откриха мобилен телефон на 800 години (ВИДЕО)

Феновете на пътуването във времето от групата Stillspeakingout са убедени, че древните са познавали съвременните технологии. Според тях точно по този начин жрицата в Делфи, Пития, е свързвала свещениците си с боговете.

Културолози, застъпващи по-традиционни схващания, изтъкнаха, че във въпросната скулптурна композиция не става дума за лаптоп, а за малко ковчеже за бижута. Но това обяснение не задоволява ловците на сензации. Според тях ковчежето е прекалено плитко, за да съдържа каквото и да било. "Трудно е да се обърка нетбук с кутия за бижута например", твърдят те.

Но според експертите ставало дума за традиционно древногръцко погребално изкуство. Всъщност знатната дама била починала и според древните вярвания тя трябвало да получи целия комфорт от съществуването си приживе и в отвъдното. Поради тази причина прислужницата поднасяла на своята господарка ковчежето с бижута, за да си избере украшение и да се наслади на земни радости.

Източник: БТА