Отгледани в лаборатория корали се размножиха в природата
Отгледани в лаборатория корали се размножиха в природата / Guliver/Getty Images

Корали, отгледани в лабораторна среда, за пръв път успешно се интегрираха в колония корали в природата и се размножиха, съобщи ЮПИ.

"През 2011 г. потомство на критично застрашения вид корали Acropora palmata бе отгледано от гамети и една година по-късно бе имплантирано в коралов риф - заяви Валери Шамберлан, която работи за международната организация за изследвания върху половото размножаване на коралите SECORE. - За четири години въпросните корали достигнаха размерите на футболна топка и през септември 2015 г. започнаха да се размножават заедно с колония свои побратими в природата. Става въпрос за първото успешно отглеждане на застрашен вид корали от Карибско море до репродуктивната им възраст."

Суперкорали лекуват рифовете

Покачването на океанските температури е значима заплаха за коралите, които са с много важна роля за морското биоразнообразие. С по-голяма роля може би е единствено фитопланктонът. Повечето изследвания върху корали обаче напоследък носят лоши новини. През последните 4 десетилетия 80 процента от коралите в Карибско море са изчезнали.

Морският организъм, който живее най-дълго в света

Инициативата на SECORE е сред многото проекти за възстановяване на колонии корали по света, но технологията й е уникална.

Повечето усилия за съхраняване на коралите включват т.нар. коралово градинарство. Малки фрагменти корали се вземат и отглеждат в лабораторна среда. След като пораснат, коралите се имплантират в рифа. Това ограничава генетичното разнообразие, тъй като едни и същи генни комбинации се връщат обратно в колонията корали.

Глобалното затопляне избелва коралите

Учени от SECORE и техни колеги от Амстердамския университет разработили технология за създаване на ембриони на корали, като използвали ин витро оплождане в лабораторна среда. Ембрионите се превръщат в ларви, които се поставят в субстрат, а той на свой ред се имплантира в рифа. Методът може да се използва за създаване на корали, които се размножават природата, и да допринесе за генетичното разнообразие на колонии корали.

Резултатите от изследването са публикувани в Global Ecology and Conservation.

Източник: БТА