/ Guliver/Getty Images
Уникално видео показва как космическият апарат ще се удари в планетата
Вчера космическият апарат "Касини" прелетя край най-голямата сатурновата луна Титан за последен път през уикенда, съобщи ЮПИ. Това беше 127-ото приближаване на сондата до Титан. Вчера НАСА започна да преглежда снимките, излъчени от "Касини".
 
НАСА пусна снимка на Земята и Луната, направена от орбитата на Сатурн (СНИМКА)

Световната търсачка Google почете със специален doodle минаването на космическата сонда през пръстените на Сатурн. Той е създаден да отбележи навлизането на Касини в опасната зона между планетата и най-вътрешния й пръстен.

Ето как Google си представя сблъсъка на Касини (Cassini) със Сатурн:
 

Сондата ще се приближи толкова близо, че ще бъде погълната от атмосферата на Сатурн. Учените от НАСА се надяват докато това се случи да видим една от най-големите планети в галактиката ни и нейната мрежа от спътници по начин, който не сме си представяли досега.

Нови снимки на „Касини" разкриха още от малка сатурнова луна

От агенцията потвърдиха, че в събота (29 април) космическата сонда ще навлезе в тясното пространство между Сатурн и най-вътрешния пръстен на планетата, където никога досега не е достигала машина създадена от човек.
 
Плановете са Касини да извърши последни 22 обиколки преди космическият апарат да бъде погълнат от атмосферата на Сатурн. Очаква се това да се случи около 15 септември.
 

Големият финал: Касини ще се гмурне в пръстените на Сатурн

Космическият апарат "Касини" е един от най-успешните проекти на НАСА, разработен съвместно с учени от Европейската космическа агенция с цел да изследва Сатурн и мрежата от спътници на газовия гигант. Уникалното съоръжение орбитира около планетата вече 13 години, наблюдавайки отблизо Титан (най-голямата луна на Сатурн).
 
Досега "Касини" е изпратила огромно количество снимки на планетата и нейните луни, но само след няколко месеца ще се самоунищожи в нейната атмосфера. Очаква се сондата да разкрие непознати досега детайли за една от най-мистериозните планети в Слънчевата система. Сатурн и мрежата от луни се оказват много по-разнообразен свят за учените, отколкото си представяха преди десетилетия.