НАСА създава „ловци на урагани
НАСА създава „ловци на урагани / снимка: БГНЕС, архив

Десет години след формирането на урагана Катрина в Атлантическия океан Националната космическа агенция на САЩ (NASA) разработва следващото си поколение сателити за наблюдение на урагани, които се очаква, че ще спасят живота на милиони хора.

Андрес е първият ураган за сезона в Източния Пасифик

На уебсайта си Агенцията посочва, че Cyclone Global Navigation Satellite System (CYGNSS) ще представлява „съзвездие" от осем микросателита и ще подобри предсказването на исполинските бури чрез измервания на ветровете в близост до стената на окото на тропически циклони, тайфуни и урагани по време на цикъла им на развитие, посочва агенция „Фокус".

CYGNSS за пръв път ще даде възможност на учените да сондират ядрото на ураганите от Космоса, използвайки както директни, така и отразени сигнали от съществуващи GPS спътници. Тези измервания ще подобрят методите за прогнозиране на движението и интензивността на ураганите. Обикаляйки около Земята и взаимодействайки помежду си CYGNSS и GPS сателитите ще предоставят обновена картина на скоростите на ветровете в цялата тропическа зона на всеки няколко часа. За сравнение, един сателит изпраща ново изображение на всеки няколко дни. Възможността за по-добро наблюдение и предсказване на резки промени в интензивността на ураганите като наблюдаваните при урагана Катрина, е от изключително значение.

Наскоро CYGNSS е преминала успешно две ревизии на NASA, получавайки "зелена светлина" за интеграция, тестване и подготовка на микросателитите за полет. Планира се изкуствените спътници да бъдат изстреляни през 2016 година от Кейп Канаверал във Флорида, като научните операции ще започнат по време на сезона на ураганите над Атлантическия океан през 2017.