На Земята е имало катастрофално събитие
На Земята е имало катастрофално събитие / Thinkstock/Getty Images

Широкомащабно изследване на древни морски фосили от Антарктическия полуостров разкрива, че каквото и да е унищожило динозаврите преди милиони години, то е имало значим ефект върху екосистемите, които са по на юг.

Изследването включва 6000 морски фосила, които датират отпреди 69-65 милиона години.

Обхванало е много видове с различни размери, от морски охлюви до морски влечуги. Получените резултати навеждат на мисълта, че биоразнообразието и изобилието от видове са намалели с 65-70 процента.

"Изследването ни показва, че един ден всичко било наред, а на следващия ден нещата вече били съвсем различни", заяви Джеймс Уитс, експерт по науки на Земята от университета в Лийдс в Англия.

„Очевидно е имало катастрофално събитие на Земята", смята той.

Динозаврите измрeли сами заради климата

Учени по-рано теоретизираха, че животни, които живеят близо до полюсите, са се присопособили по-добре към бързите промени поради сезонната вариабилност на хабитата им.

Учени уверяваха също, че полярните екосистеми са много далеч от мястото на катастрофата и това им е позволило да избегнат последствията от нея. Новото изследване опровергава тези хипотези.

"В антарктическите скали има изключителна смес от фосили, които предоставят нова изненадваща информация за еволюцията на живота преди 66 милиона години", поясни съавторката на изследването Джейн Франсис от Британския антарктически институт.

„Дори животни, които живеели близо до Южния полюс, не са били защитени от опустошителния ефект от събитието, довело до масово изчезване на видове в края на кредата", казва още Джейн Франсис.