НАСА оповести, че разполага с доказателства за съществуване на вода в течно състояние на Марс, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Това е голям напредък, който изглежда потвърждава, че потоци вода с голямо съдържание на сол днес текат върху марсианската повърхност", заяви на пресконференция заместник-директорът на НАСА по научните въпроси Джон Грънсфелд.

Учени откриха метан в метеорити от Марс

Резултатите, получени въз основа на снимки, направени с помощта на спектрометър на сондата "Марс рикънисънс орбитър", подкрепят хипотезата за съществуване днес на вода в течно състояние на Марс, заключиха учени на НАСА.

На Марс има солена вода твърди НАСА (ВИДЕО)
netinfo

През 2011 г., докато изследваха снимки на Червената планета, направени със сондата "Марс рикънисънс орбитър", учени откриха тъмни пояси, широки 0,5 - 5 метра, върху някои склонове. Тези пояси се появяваха през летния сезон и изчезваха през марсианската зима.
Учените предположиха, че поясите са оставени от потоци вода, съдържаща толкова голямо количество сол, че не замръзва през хладното марсианско лято, когато температурата на повърхността е около минус 25 градуса Целзий.

Най-старите организми на Земята могат да оцелеят на Марс

Потвърждаването на тази хипотеза би означавало, че учените са получили първите данни, които свидетелстват за съществуване на вода на Марс. Дотогава убедителни доказателства в подкрепа на подобно твърдение липсваха.

"Изследванията ни на Марс винаги са били продиктувани от търсене на вода, за да намерим нужните предпоставки за съществуване на извънземен живот. Вече разполагаме с убедителни научни индикации, потвърждаващи онова, което подозирахме", поясни Грънсфелд, който е бивш астронавт.

Червената планета продължава на изненадва специалистите, а Нова телевизия потърси мнението на българските учени. Какво казаха те вижте във видеото:

Източник на видеото: Novanews.bg

снимки: БГНЕС