На Луната е имало вулканични изригвания през последните 50 млн. години
На Луната е имало вулканични изригвания през последните 50 млн. години / Thinkstock/Getty Images

Учените знаят, че на Луната някога е имало десетки вулкани и е текла магма. На тази древна вулканична активност бе приписано формирането на лунни геоложки характеристики, известни като Човек на Луната, съобщи ЮПИ.

Въпреки откриването им обикновено се смята, че Луната се е охладила и магма е престанала да тече на повърхността й преди най-малко 1 милиард години. Ново изследване обаче обори това схващане. Геолози от университета на Аризона увериха, че на Луната е имало малки, но широко разпространени вулканични изригвания през последните 50 милиона години.

Твърдението си те обясняват с това, че не по-малко 70 геоложки характеристики на лунната повърхност, повечето от които не са изследвани, са се образували в резултат на изтичане на базалтова лава. Тези характерни особености не се забелязват от Земята, но са подробно наблюдавани по време на много неотдавнашни изследвания на лунната повърхност.

Учените споменават за петна с неправилна форма на лунната повърхност.

"Откриването на неизвестни досега геоложки характеристики на лунната повърхност е много вълнуващо. Съществуването на петна с неправилна форма и младата им възраст представляват ново ограничение за моделите за термичната еволюция на вътрешността на Луната. Лунната мантия е останала гореща достатъчно дълго, за да позволи изригвания на малки количества магма", заяви ръководителката на изследването Сара Брейдън.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Geoscience.

Източник: БТА