LED светлината привлича по-малко насекомите
LED светлината привлича по-малко насекомите / ThinkStock/Getty Images

Светлината на верандата и дупки в мрежата против комари могат да станат причина да прекарате безсънна нощ. Известно е, че светлината привлича насекомите, някои от които са безобидни, като например пеперудите, докато други са досадни и хапят. Не всички светлини обаче еднакво ги привличат, съобщи ЮПИ.

Учени от университета в Бристол, Англия, констатираха, че LED светлината привлича по-малко насекомите, отколкото светлината от крушки с нажежаеми жички.

Учените инсталирали LED лампи, лампи с нажежаеми жички и флуоресцентни лампи на няколко изследователски обекта в Англия. Над 4000 насекоми били уловени и идентифицирани по време на тестовете. Резултатите показали, че крушките с нажежаеми жички привличат в пъти повече насекомите в сравнение с LED осветлението.

Около 80 на сто от всички посетили изследователските центрове насекоми се скупчили край крушките с нажежаеми жички. Едва 2-3 на сто се доближили до LED лампи.

"Бяхме изненадани от големия брой насекоми, които са привлечени от светлината от крушки с нажежаеми жички", заяви ръководителят на екипа Анди Уейкфийлд. „Не сме установили защо това е така, но знаем, че някои насекоми използват топлинни знаци, за да открият топлокръвни гостоприемници нощем. Следователно е възможно да са привлечени от топлината от нажежаема жичка".

Учените са на мнение, че са нужни допълнителни изследвания, за да се анализира ефектът от различни видове светлина върху поведението на насекомите.

Резултатите от изследването са публикувани в Ecology and Evolution.

Източник: БТА