Колко продължава една секунда?
Колко продължава една секунда? / ThinkStock/Getty Images

Международен екип от учени, ръководени от американския Национален институт по стандарти и технологии, успя да синхронизира два атомни часовника още по-точно в стремежа да бъде предефинирана секундата, съобщи в. "Индипендънт".

"Ако искаме един ден да предефинираме секундата, така че да се основава на оптичен стандарт, а не на микровълнов, трябва да можем да свържем най-добрите часовници в света", заявиха учените.

Продължителността на секундата не е променяна почти 50 години, но заради все по-голямата точност на оптичните часовници учените искат да го направят.

Защо един астрономически час има 60 минути?

Учените успяха да синхронизират два часовника на разстояние 12 км до една квадрилионна от секундата - нова стъпка в процеса на историческа промяна на продължителността на основната единица за време. Със специален лазер те успяха да накарат единия оптичен часовник да показва почти същото време като другия.

Нов вид часовник скоро ще замени атомния

Техниката е толкова точна, че отчита нищожното поклащане на сградите при измерването. Атмосферните промени също могат да променят времето, през което светлината пътува между два часовника със стотни пикосекунди (пикосекундата е една трилионна част от секундата). Това може да изглежда без значение за обикновените хора, но е голямо постижение в създаването на по-добри часовници.

Създадоха най-точния часовник в света

Заради увеличаващата се точност на оптичните часовници учените обмислят да предефинират секундата, макар и разликата да е труднозабележима.

С уточняването на продължителността на секундата прецизността на GPS системите ще стане до няколко сантиметра. Предефинирането ще е полезно и за компютризираните финансови мрежи и електропреносните мрежи.

Източник: БТА