Ще започнем ли да измерваме времето различно?
Ще започнем ли да измерваме времето различно? / Guliver/Getty Images

Нов вид часовник - оптичният, скоро ще замени по-малко прецизния, но преминал много изпитания атомен часовник, заявиха германски учени, цитирани от ДПА.

Наскоро те се заеха със задачата да хвърлят светлина върху практическото използване на оптични часовници. За да преодолеят недостатъци на оптичните часовници, които използват светлина и са по-комплексни от атомния часовник, се прибягва до комбинирането им с мазер, чието функциониране е сходно с това на лазера.

Като комбинирали едното с другото, учените си дали сметка, че могат да избегнат временни спирания на часовника - системата функционира 25 дни без прекъсване и ограничава свързаните с измерванията неизвестности.

"Оптичният часовник може да замени цезиевия до 10 години", увери Кристиан Лисдат от изследователския екип от Брауншвайг.

По-прецизното измерване на секундата ще е от полза за синхронизиране на компютърни данни, високоскоростни операции в банковия сектор, спътникова навигация и измервания на нашата планета.

Осцилацията, с която секундата е измервана, е около 100 000 пъти по-бърза с оптичен часовник, отколкото с цезиев атомен часовник.

Източник: БТА