Google празнува 70 години от първата Томатина
Google празнува 70 години от първата Томатина / screenshot/Google

Интернет търсачката Google отбелязва 70 години от първата Томатина.

Стартът на популярния фестивал Томатина (La Tomatina) е в последната сряда на август. Мястото на събитието е испанският град Буньол, област Валенсия, където всяка година пристигат десетки хиляди гости от цял свят, за да се включат в най-големия бой с домати в света.

Доматът - плод или зеленчук?

Фестивалът продължава цяла седмица с танци, музика и, разбира се, тонове домати по улиците. През нощта преди боя с домати участниците се съревновават в състезание по приготвяне на ястието паеля.

Празникът започва с десетки камиони, които докарват доматите в центъра на Буньол. По традиция фестивалът не може да започне, преди някой смелчага да се изкачи по висок дървен стълб, покрит с мазнина, за да достигне пушен свински бут на върха.

Тъй като задачата е много трудна, никой не успява да стигне бута, но въпреки това боят с домати започва. Всеки се бие за себе си, отбори няма. И тогава настъпва истинският хаос.

Все пак за безопасността на участниците има предпазни мерки - очила и ръкавици, а всеки „боец" трябва да смачка домата, преди да го хвърли.

Почистването след доматената битка се извършва от пожарни камиони.

Източник: Wikipedia