Феникс направи първата копка на марсианска почва
Феникс направи първата копка на марсианска почва / снимкa: БГНЕС

Сондата Феникс, която на 25 май пристигна на Марс, направи първата копка на марсианската почва и взе първата проба, предаде Франс прес, позовавайки се на един от ръководителите на мисията Феникс в НАСА.

Пробата е от около 200 милилитра и включва късче от марсианската почва, покрито с бяла коричка. По-рано Феникс засне с камерите си именно подобни части от повърхността на Марс и снимките, изпратени на Земята, станаха обект на оживен дебат в НАСА, главно заради бялата коричка. Според някои специалисти от НАСА става дума за лед, други твърдят, че това е сол, останала след изпаряването на вода.

Пробата от марсианската почва е била взета с лопата, която се намира на върха на 2,40-метровата роботизирана ръка на сондата. После ръката се е сгънала и е отнесла пробата до една малка пещ на сондата, в която е била поставена. След това пещта е била заключена, така че пробата да остане непокътната и сега предстои анализ на почвата. Първият етап ще бъде извличане на водата, за да се установи каква е нейната пропорция. По време на анализа пещта ще загрее постепенно пробата до 1000 градуса по Целзий.

Според експертите от НАСА анализите могат да продължат няколко дни. Първи резултати обаче може да има още до края на тази седмица.

Феникс ще вземе още две проби от марсианската почва в идните дни. Едната ще бъде подложена на химически анализ, а втората щебъде щателно разгледана от оптичния микроскоп на космическия апарат.

За съжаление сондата няма оборудване, което може да открие фосили или живи микроби, ако подобни се намират във взетите от нея проби, жалват се експертите от НАСА.

От десетина години НАСА се е посветила на търсенето на вода на Марс, или пък на следи, доказващи, че там е имало течаща вода, както и на доказателства за минал живот на Червената планета. През 2002 г. американската сонда Одисей откри воден лед под повърхността на Марс, в района на северния полюс, припомня Франс прес.