Фейсбук нямал политически пристрастия
Фейсбук нямал политически пристрастия / Guliver/Getty Images

Facebook категорично отхвърли обвиненията в политически пристрастия. Изборът на новини, публикувани в социалната мрежа, се прави обективно, въз основа на алгоритми, а не въз основа на субективни решения на служителите.

Това увери в четвъртък един от вицепрезидентите на компанията Джъстин Осовски.
Отправна точка за скандалните обвинения стана миналия понеделник публикацията на мрежовия ресурс „Гизмодо" (Gizmodo). Според него в раздела за вести в социалната мрежа Trending Topics, е предвиден механизъм за пресяване на новини, според техния източник.

Фейсбук ни отнема по 50 минути от реалния свят

Както твърди Gizmodo, служители на „Фейсбук" редовно отстранявали оттам новини, представляващи интерес за консервативно настроените читатели".

"Ние се ръководим от правила, които предвиждат цяла поредица от ограничения и балансиране, призвани да помогнат да се изберат най-важните и популярни новини, независимо от това дали те се вписват или не в идеологическите рамки", каза Осовски.

"Фейсбук" не разрешава и не съветва нашите рецензенти да дискриминират източниците (на новини) въз основа на тяхната политическа ориентация", обобщи вицепрезидентът, като увери, че потенциалните топ новини в социалната мрежа се определят "на базата на алгоритъм, т.е. формула".

Фейсбук направи Зукърбърг шестия по богатство в света

Главната редакторка на Gizmodo Кейти Дръмънд не видя в обяснението на Осовски „нищо, което би било в противоречие с публикуваното" от аналитичната компания.

Миналия вторник, председателят на американската сенатска Комисия по търговията, науката и транспорта Джон Тун поиска от „Фейсбук" да предостави списък на всички информационни материали, пуснати или отстранени от раздела Trending Topics от януари 2014 г.".

Тун поиска и изясняване "организационната структура" на функцията и точно да се посочи, „кой в крайна сметка е отговорен за одобрението на неговото съдържание". В тази връзка сенаторът много се интересуват дали щатът на компанията включва служители, които определят съдържанието на информацията в този раздел.

Източник: БГНЕС