Facebook ще доставя безплатен интернет от Космоса
Facebook ще доставя безплатен интернет от Космоса / ThinkStock/Getty Images

Първоначалните планове на Facebook предвиждаха да свърже целия свят с интернет, произвеждайки собствени изкуствени спътници, но сега компанията е намерила и друго решение, пише TheNextWeb.

Най-голямата социална мрежа се е споразумяла с Eutelsat да започне да доставя безплатен интернет в Африка чрез съществуващ сателит от следващата година.

От Eutelsat посочват, че капацитетът на сателита ще осигури директна връзка, така че потребителите да имат достъп до интернет дори в най-отдалечените райони на континента, допълва Фокус. Facebook работи и върху дронове, които да доставят интернет, но тестовете на тази технология едва сега започват.

Сателитният интернет достъп ще бъде предлаган чрез фондацията с идеална цел на Facebook, чиято цел е да свърже всички хора по света, които все още не са част от глобалната мрежа. Наскоро Internet.org се изправи пред вълна от критики, заради което редица компании оттеглиха подкрепата си за инициативата.

Разпространението на интернет в глобален мащаб забавя темповете си, най-вече заради трудностите да се свържат отдалечените региони. Facebook планира да се справи с този проблем, като първата крачка е партньорството с Eutelsat.