Епъл навършва 40 години
Епъл навършва 40 години / Guliver/Getty Images

Технологичният гигант Епъл (Apple) навършва 40 години като компания, много по-различна от безстрашната малка фирма, която Стив Джобс и Стив Возняк основават в гараж в Силициевата долина през 1976 г., информира АП.

Кои са най-богатите в IT сектора?

В момента производителят на айФон (iPhone) и компютрите Мак (Mac) е най-скъпата компания, търгувана на световните борси, със 100 000 служители и нова централа за милиарди в Купертино, Калифорния, която ще отвори врати идната година.

Въпреки зашеметяващите си финансови резултати - печалба от 53 млрд. долара при продажби за 233 млрд. долара миналата година - някои критици намекват, че най-добрите години н Епъл вече са в миналото и компанията трудно може да представи нови продукти и да повтори феноменалния си успех.

Шефът на Apple Тим Кук е най-скъпо платеният мениджър в САЩ

Концернът се хвали, че в света редовно се използват над 1 милиард негови устройства и тези продукти са широко възхвалявани и имитирани. Епъл обаче зависи от продажбите на смартфоните айФон за две трети от приходите си и след като миналата година продаде рекорден брой, според някои анализатори продажбите се стабилизират и тази година дори могат да намалеят.

Навлизайки в средната възраст, за Епъл може да се окаже трудно да запази лидерското си място в сектора. Някои експерти твърдят, че става все по-трудно да излиза с нови изобретения, които да разграничават продуктите й от пусканите от конкуренти на Епъл.

Дългогодишните й служители обаче твърдят, че групата все още има устрема да създава революционни продукти.

"Правили сме го повече пъти от всеки друг", казва Грег Джосвиак, президент на продуктовия маркетинг, който работи за компанията от 30 години.

Продадоха на търг един от първите компютри на Apple

Епъл остава една от най-търсените марки в света. Но възходът й не бе плавен.

През 90-те години Джобс бе принуден да напусне, което доведе до поредица бързо сменящи се шефове, докато той не се върна през 1997 г., когато компанията бе на ръба на фалита. През 2000 г. пък, след спукването на балона в интернет сектора, Джобс отказал да намали разходите, докато конкурентите затягали колани, разказва Джосвиак. По думите му Джобс се зарекъл "да инвестираме в себе си, повече от когато и да било".

През 2011 г. Стив Джобс почина от рак и начело на Епъл застана сегашният главен изпълнителен директор Тим Кук, който неотдавна се противопостави на правителството на САЩ в правен спор с високи залози заради кодирания айфон на екстремист убиец.

Източник: БТА